Zlatibor se nalazi u zapadnom delu Srbije, na prosečnoj nadmorskoj visini od 1000m. Leta su topla, zime blage, a planinske i morske struje se sudaraju baš na ovom mestu, što posebno pogoduje plućnim i srčanim bolesnicima. Ova planina se ubraja među najlepše u Evropi, puna je gostiju tokom cele godine, a nudi bezbroj prostranih proplanaka, potoka, pašnjaka, kao i razne vidove rekreativnog, sportskog, zdravstvenog i kongresnog turizma.

Sirogojno

Staro selo je muzej na otvorenom koji prikazuje arhitekturu i način života seoskih porodica krajem 19. i početkom 20. veka. Obuhvata 50 različitih autentičnih objekata koji čuvaju duhovno nasleđe srpskog planinskog sela i poseduju oko 2000 eksponata. Muzej čine dve celine. Prva je skup kuća koje su sačuvale svoj prvobitni izgled i namenu, dok drugu grupu čine kuće koje su sačuvale svoj prvobitni izgled, ali im namena nije ista, već je prilagođena turističkim potrebama (apartmani, prodavnica suvenira, krčma). Muzej je stavljen pod zaštitu zakona kao spomenik kulture od izuzetnog značaja. Nalazi se na 30km od Zlatibora.

Stopića pećina

Otkrivena 1901. godine i jedna je od najznamenitijih pećina u Srbiji. Dobila je ime po zaseoku Stopići, u blizini sela Rožanstvo. Čini je 5 celina, a to su: Svetla dvorana, Tamna dvorana, Velika sala sa kadama, Kanal sa kadama i Rečni kanal. Kroz pećinu protiče Trnavski potok. Nedaleko od Užica u selu Potpeće nalazi se Potpećka pećina, pećina izvorskog tipa. Ulaz u obliku potkovice, visine 50m predstavlja najviši pećinski ulaz u Srbiji. Dugačka je 10 km, ali je turistima dostupno razgledanje 555m.

Mokra Gora

Poseta Mokre Gore je neizostavan izlet svih posetilaca Zlatibora. Do 1974. godine Mokrom gorom je prolazila jedna od najlepših železničkih trasa na svetu. Nezaboravan događaj je provozati se vozom koji prolazi kroz stenovite predele, 22 tunela i desetak mostova. Parna lokomotiva danas saobraća isključivo u turističke svrhe. Drvengrad je filmsko etno selo gradske strukture, koje je reditelj Emir Kusturica izgradio u na brdu Mećavnik u Mokroj Gori. U okviru Drvengrada nalaze se pravoslavna crkva posvećena Svetom Savi, hotel, galerija slika, biblioteka, bioskop, restoran, poslastičarnica i prodavnica suvenira. Emir kusturica Drvengrad objašnjava rečima: "Izmislio sam grad koji izgleda kao da se u njemu uvek živelo. A nije nikad."

Gostilje

Gostilje se nalazi na 20ak kilometara od centra Zlatibora i poznato je po Gostiljskom vodopadu, koji predstavlja jednu od najpopularnijih atrakcija Zlatibora. Voda se obrušava sa visine od 20m i nizvodno formira veći broj manjih vodopada i slapova.